Loading...

De magie van ingekleurde zwart/wit foto’s

Ik vind het meestal een hele opgave om een creatief Vaderdagcadeau te bedenken, maar dit jaar had ik al een tijdje een leuk cadeau-idee in gedachten. Ik volg al geruime tijd een jongedame op Instagram die oude zwart/wit foto’s kleur geeft, en ik heb haar gevraagd om als cadeau voor mijn vader een trouwfoto van mijn opa en oma uit 1948 van kleur te voorzien. Dit is de foto die ik haar toestuurde:Ze vroeg om wat extra informatie zoals de oog- en haarkleur van mijn opa en oma en ongeveer een week later stuurde ze me de prachtige ingekleurde versie:Ze vroeg toestemming om de foto op haar Instagrampagina te posten, wat ik uiteraard toestond.

Helaas leven zowel mijn opa als oma niet meer, maar ze hadden het vast leuk gevonden als hun trouwfoto 72 jaar na dato meer dan 1000 likes zou krijgen op Instagram!

Het bruidsmeisje op de foto, een zus van mijn opa, is nog in leven en vond het erg bijzonder om de ingekleurde foto te zien. Haar dochter stuurde een aandoenlijk filmpje van haar reactie op de foto.

Mijn vader was ook erg blij met het cadeau, zo blij zelfs dat hij vroeg nog een oude familiefoto in te laten kleuren door Marija. Een foto van zijn moeder en opa (naar wie ik ben vernoemd):En zo ziet de ingekleurde versie eruit:De kwaliteit van de scan is niet zo goed, maar alsnog heeft ze de foto prachtig tot leven gewekt. Op één of andere manier zorgt kleur ervoor dat een foto minder oud lijkt en ook de mensen op de foto lijken plots moderner en ‘levensechter’. Als ik het geld had zou ik al mijn oude familiefoto’s in laten kleuren. De kleuren zullen nooit helemaal kloppen met hoe ze er in werkelijkheid uit hebben gezien, maar ik tolereer graag een beetje geschiedsvervalsing voor een levendige visuele kijk in mijn familiegeschiedenis.

You might also like

No Comments

Leave a Reply