Loading...

Werk zoeken in Coronatijd: Online sollicitatiegesprekken en Coronavacatures


Degenen die mijn blog een beetje bijhouden weten dat ik erg creatief ben wanneer het aankomt op brood op de plank krijgen. Zo schreef ik eerder over mijn ervaring als medicijntester, als rondtrekkend demontagemedewerker en als campingmedewerker in het Zwarte Woud. Erg leuk al die afwisseling, maar wanneer er een crisis uitbreekt zoals nu sta je zonder vaste baan als eerste op straat.

Maar al zijn er nu niet zoveel vacatures als voor de crisis, er zijn zeker nog wel mogelijkheden. En dat heeft in mijn geval al geleid tot drie sollicitatiegesprekken, waar ik het nu graag over wil hebben. Want door de Coronamaatregelen verlopen die iets anders dan normaal, wat soms ongemakkelijke en grappige situaties oplevert.

Geen handen schudden en eigen koffie zetten
Zo had ik twee dagen geleden een sollicitatiegesprek voor een geweldige baan bij een landschapsbeheer-organisatie. En in tegenstelling tot mijn twee vorige sollicitatiegesprekken, die online werden afgenomen, werd ik dit keer weer ‘ouderwets’ op kantoor verwacht. Uiteraard wel met inachtneming van de Corona-maatregelen.

Hierdoor ontstond bij binnenkomst direct een ongemakkelijke situatie; er konden geen handen geschud worden. Ik poogde de ongemakkelijkheid enigszins uit de lucht te halen door op te merken ‘Dat scheelt jullie vast heel wat kleffe handjes schudden vandaag‘. Vervolgens ontstond de tweede ongemakkelijke situatie toen de interviewers me niet zelf iets te drinken aan konden bieden. Ik moest mijn koffie zelf uit de automaat halen. Dit keer probeerde zij met een grapje de ongemakkelijkheid te doorbreken: ‘We willen even testen hoe vaardig je bent met het koffiezetapparaat‘.

De rest van het gesprek verliep gelukkig zonder ongemakkelijkheden. En aangezien ik bij een landschapsorganisatie solliciteerde moest ik ook vragen als deze beantwoorden: ‘Als vrijwilligers je vragen welke struiken ze in een eiken-berken singel kunnen planten, welke struiksoorten zou je dan adviseren‘ en ‘Hoe is een traditioneel boerenerf in een esdorp ingedeeld‘?

Helaas heb ik gisterochtend te horen gekregen dat ik als tweede ben geëindigd voor de functie en de baan dus niet krijg. Erg jammer, want het was precies het soort baan waar ik ooit Bos- en Natuurbeheer voor ben gaan studeren.

Hallo, kun je me horen?
Maar goed, zoals ik eerder in dit stukje al aangaf werden mijn vorige twee sollicitatiegesprekken online afgenomen, iets wat helemaal nieuw voor mij was. De eerste vraag die bij me opkwam was; waar kan ik het beste gaan zitten. Nadat ik verschillende plekjes op mijn studentenkamertje had getest, vond ik eindelijk een plek met acceptabel licht en een redelijk neutrale achtergrond.

Vervolgens moest ik uitvogelen hoe het desbetreffende videobel-programma werkte. Bij het ene gesprek werd ‘Microsoft Teams’ gebruikt en bij het andere een programma waarvan ik de naam alweer ben vergeten. Net als ieder ander videogesprek begonnen beide sollicitatiegesprekken in de trant van ‘Hallo, kun je me horen?‘. Maar godzijdank vielen de technische problemen tijdens beide gesprekken mee. Op een paar korte haperingen na verliepen ze vlekkeloos.

Nog steeds geen baan
Maar ondanks mijn verwoede pogingen zit ik nog steeds zonder werk. De ene werkgever bleek me slechts een 0-uren contract met maximaal 15 uur per week aan te kunnen bieden. Zo weinig uren zet geen zoden aan de dijk, dus dat aanbod heb ik afgeslagen.

Het andere gesprek was met een wervingsbureau en ook van hen kreeg ik na het gesprek een aanbod. Dat aanbod zag er beter uit, dus die heb ik wel aangenomen. Ik heb zelfs een korte online training afgerond. Het gaat om Corona-gerelateerde banen zoals het beoordelen van steunaanvragen van bedrijven, dus ik moest de inhoud van die maatregelen globaal kennen. Maar tot op heden hebben ze me nog niet kunnen koppelen aan een opdrachtgever.

Het enige wat ik kan doen is met frisse moed door blijven zoeken. Ik heb er nog steeds alle vertrouwen in dat ik uiteindelijk wel wat vind. Of het nu een droombaan in de groene sector is of heel iets anders, zolang ik maar weer aan de slag kan.

You might also like

No Comments

Leave a Reply