Loading...

Werken en reizen: Ik trok zes weken door Europa als demontagemedewerker

Demontage

In de stromende regen tientallen haringen trekken uit stugge kleigrond, talloze koelkasten en bedframes naar een opslag tillen, modderige tentdoeken schrobben en stroeve tentframes uit elkaar halen. Werken als demontagemedewerker is niet voor mensen met een zwak gestel. In een team van 12 man trok ik zes weken van camping naar camping om huurtenten van Vacansoleil leeg te halen, af te breken en op te slaan voor de winter. Fysiek zwaar werk, maar de buitenlucht en mooie locaties maakten het een fijne tijdelijke baan. Onderstaande foto heb ik genomen op een prachtige camping in de Eifel.

Demontage


Het aanbod

Nadat ik van april tot september op een camping in het Zwarte Woud had gewerkt kreeg ik van European Leisure Jobs het aanbod om in het naseizoen een paar weken als demontagemedewerker aan de slag te gaan. Het kampeerseizoen was bijna afgelopen en alle huurtenten van Vacansoleil moesten worden leeggehaald, afgebroken en opgeborgen. Mijn kamer in Groningen was nog tot begin oktober onderverhuurd en ik had verder geen plannen, dus ik besloot het aanbod aan te nemen. Ik zag het wel zitten om het campingleven nog een tijdje voort te zetten. Ik werd ingedeeld in het team dat in Nederland, België en Duitsland zou gaan werken.

Aan de slag

Toen ik me 25 september 2019 meldde in Eindhoven had ik nog geen idee waar ik die avond zou slapen. Ik had te horen gekregen dat dit pas op het laatste moment duidelijk zou worden. Bij de loods ontmoette ik de teamgenoten waarmee ik de komende zes weken op zou trekken. Tot mijn verassing was bijna de helft vrouw. We kregen twee busjes mee, die we op de campings nodig zouden hebben voor het transport. Verder kregen we een pakket met werkkleding en dronken we voor vertrek nog een kop koffie. Net als ik hadden de meesten die zomer op een camping gewerkt, dus de eerste gesprekken gingen vooral daarover.

De eerste stop bleek een camping in België te zijn. We sliepen in mobile homes op de camping zelf, twee man per mobile. Voor het koken was een aparte mobile gereserveerd, waar we kookte volgens een kookrooster. In deze mobile aten we ook ons ontbijt en middageten. Gelukkig was ik niet de enige vegetariër, dus daar werd netjes rekening mee gehouden. Ontbijt, lunch en avondeten werd voor ons betaald, dus dat spaarde heel wat geld uit.

We bleven drie nachten op de eerste camping. ‘s Ochtends om 9:00 begonnen we met werken en we werkten door tot een uur of 17:00. Voor mij was alles nieuw, dus de eerste dagen waren extra intensief. Het weer zat ook niet mee en de opslag was ondergronds, waardoor we alles een helling af moesten sjouwen. Op onderstaande foto kun je de hevige vermoeidheid op mijn gezicht zien na mijn tweede werkdag.

Demontagemedewerker


Na het werk nam iedereen een hoognodige douche, werd er gekookt en daarna vaak nog een drankje gedronken. De campings waar we werkten waren grotendeels uitgestorven en bevonden zich vaak op redelijk afgelegen plekken, dus we waren al die weken vooral op elkaar aangewezen voor gezelschap. In de weekenden mochten we naar huis, maar bijna niemand deed dat. Zonder auto was dat vaak ook bijna niet te doen. En daarnaast was het veel leuker om de omgeving van de camping te verkennen. Zo heb ik door de bossen van de Eiffel gezworven en met twee collega’s de historische stad Trier bezocht.

Constant onderweg

Na de eerste camping gingen we naar een tweede, een derde, een vierde etc. Op elke camping waren we gemiddeld 2 a 3 dagen bezig; tenten leegmaken, doeken schoonmaken en opvouwen, frames uit elkaar halen en grondzeilen opvouwen. Als campings bij elkaar in de buurt lagen sliepen we soms langere tijd op één camping, maar vaak verhuisden we om de 2 a 3 dagen. Al snel nam ik niet eens meer de moeite mijn tas uit te pakken. Als het hele dagen regende werden we ingezet in het magazijn van Vacansoleil in Eindhoven, aangezien we de tenten niet kletsnat in konden pakken.

Demontage


Sommige van mijn collega’s liepen al jaren rond in het campingwereldje. Als je het slim aanpakt heb je met op-en afbouw erbij bijna het hele jaar werk. En in de winter kan je soms nog in het magazijn werken. Ik heb zelf ook overwogen om nog een seizoen te gaan doen, maar uiteindelijk heb ik besloten voorlopig in Groningen te blijven en op zoek te gaan naar een baan waarvoor ik ben opgeleid. Ik kon toen uiteraard nog niet vermoeden dat een pandemie het hele kampeerseizoen in de war zou gooien.

Demontage


Tot slot

Ik zal jullie verder niet vermoeien met een heel uitgebreid verslag van die zes weken. Het was vooral hard werken en veel gezelligheid. Als je zes weken zo close met elkaar optrekt dan ontstaat er onvermijdelijk een band. Maar er ontstaan uiteraard ook irritaties, die vaak wel weer uitgepraat worden. Het was een boeiende tijd en ik kwam fysiek een stuk fitter weer thuis.

You might also like

No Comments

Leave a Reply