Loading...

Mijn bullet journal: een agenda, dagboek en notitieboekje in één

Bullet Journal

Het beginnen met bullet journaling is misschien wel de beste beslissing die ik dit jaar heb genomen. Het heeft een structuur aangebracht in mijn leven die een gewone agenda nooit heeft kunnen brengen. In deze blogpost vertel ik hoe bullet Journaling op mijn pad is gekomen, hoe ik mijn bullet journal heb ingedeeld en hoe mijn bullet journal me door de lockdown heen heeft geholpen.

Mijn kennismaking met bullet journaling

Bullet Journaling kwam op mijn pad toen ik een paar maanden geleden in de bibliotheek het boekje ‘Bullet journaling: zo doe je dat!’ van Lona Aalders zag liggen. Ik had al van een aantal mensen positieve verhalen gehoord over bullet journaling, dus ik besloot het boekje mee te nemen en me er eens in te gaan verdiepen.

Ik kwam erachter dat een Bullet Journal in feite gewoon een agenda is die je zelf maakt, en die je aanvult met wat je maar wilt. Bijvoorbeeld met to-do-lijstjes, mood- of habbit trackers, boekenlijsten, recepten etc. Het systeem is bedacht door de Amerikaan Rydar Caroll en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Het enige wat je nodig hebt is een leeg notitieboekje, een pen en een liniaal. Na het lezen van Lona’s Aalders boek was ik enthousiast geworden en kocht ik bij de Van der Velde een mooi bullet journal om het zelf eens te gaan proberen.

De indeling van mijn Bullet Journal

Toen ik thuis kwam pakte ik een pen en staarde eerst een paar minuten naar de lege pagina’s. Uiteindelijk besloot ik gewoon maar te beginnen en vulde de eerste pagina’s met adressen, telefoonnummers en andere praktische gegevens. Vervolgens maakte ik een key, waarin ik de symbolen intekende die ik zou gaan gebruiken en een future log, waarin ik de paar dingen die ik voor de komende maanden al gepland had staan noteerde. Ik besloot trouwens al vanaf dag één dat ik geen moeite zou doen om netjes te werk te gaan. De foto’s in dit artikel verdienen dan ook absoluut niet de schoonheidsprijs.

Bullet Journal


Na de key en future log begon ik met de eerste maand, waarvoor ik een monthly spread maakte. De monthly spread geeft een overzicht van de gehele maand. de lege ruimte gebruik ik om mijn Last.fm listening report van de vorige maand op te schrijven.

Bullet Journal


Net als elke maand krijgt elke week in mijn bullet journal twee eigen pagina’s. Een voorbeeld van een weekly spread is te zien op de foto bovenaan deze blogpost. Zoals je ziet heb ik deze onderverdeeld in een kalender, een to-do-list en een kader ‘volgende week’. Maar het leuke van een bullet journal is dat je de indeling elke week kunt veranderen, en dat doe ik af en toe dan ook. Na de weekly spread schrijf ik voor elke dag een kort stukje over het nieuws of mijn eigen ervaringen/belevenissen.

bullet journal


Tot slot heb ik achterin mijn bullet journal een aantal lijstjes gemaakt, zoals een tabel waar ik bijhoud welke boeken ik heb gelezen (zie onderstaande foto). Maar ook een grafiek met mijn gewicht, een mood tracker, een overzicht van woningcorporaties waar ik sta ingeschreven, een lijst met mooie woorden en zinnen etc.

Bullet Journal


Wat heeft mijn bullet journal mij gebracht?

Ik ben begonnen met bullet journaling toen het Coronavirus net was uitgebroken. Daardoor heb ik van de agendafunctie nog niet zoveel gebruik kunnen maken. Maar juist doordat ik door de lockdown veel vrije tijd had was het extra fijn dat ik met mijn bullet journal toch structuur aan kon brengen in mijn dagen. Doormiddel van to-do-lijstens, habbit trackers en dagplanningen wist ik mijn tijd redelijk efficiënt te besteden. Zo ben ik onder andere begonnen met de Groene Minimalist. Ook het consequent bijhouden van een dagboek heeft me geholpen om in deze bizarre tijden dingen van me af te schrijven. Natuurlijk kunnen al de bovengenoemde dingen ook zonder bullet journal, maar je zit dan met allemaal verschillende schriften en boekjes. En dat werkt voor mij een stuk minder goed. Ik denk dan ook dat bullet journaling een blijvertje is voor mij. En dat allemaal dankzij een boek in de bibliotheek.You might also like

No Comments

Leave a Reply