Loading...

Botanische graffiti: waarom ik met krijtjes op pad ga om stoepplantjes te benoemen

stoepplantjes

Mocht je in Groningen wonen en plantennamen op de stoep geschreven zien staan, dan is de kans groot dat ik de schuldige ben. Door middel van ‘botanische graffiti’ hoop ik stadsgenoten bewuster te maken van wat er allemaal voor moois groeit in onze stad. Want ook voor stoepplantjes geldt: onbekend maakt onbemind.

stoepplantjes


Onkruid tussen de stoeptegels is simpelweg onvermijdelijk nu gemeenten sinds een paar jaar (gelukkig!) gestopt zijn met het spuiten van gif. Uiteraard zijn er alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden, maar deze zijn zowel duurder als minder effectief. En dat is terug te zien aan onze steeds groener wordende stoepen. En ja, dat ziet er wat slordig uit en ik snap heel goed dat mensen zich hieraan ergeren. Maar in plaats van je eraan te ergeren kun je ook eens goed gaan kijken wat voor plantjes er tussen de stoeptegels tevoorschijn komen. Er gaat gegarandeerd een wereld voor je open; de wereld van de stoepplantjes. Taaie overlevers, maar vaak verrassend mooi.Naast dat ze er mooi uit kunnen zien hebben stoepplantjes nog meer voordelen. Zo zijn ze voor veel insecten een welkome extra bron van voeding. In een sterk versteende stedelijke omgevingen telt immers elke bloem. En voor de mens hebben stoepplantjes het voordeel dat ze voor een verkoelend effect zorgen in onze steden. En dat is met de steeds warmer wordende zomers geen overbodige luxe.

stoepplantjes


Het fenomeen botanisch stoepkrijten is over komen waaien vanuit Frankrijk en Engeland en in Nederland opgepakt door de Hortus Leiden. Op hun website vind je informatie over de verschillende stoepplantjes. En mocht je nu zelf met krijtjes op pad gaan, deel dan net als ik foto’s op sociale media om meer plantenkenners te stimuleren om mee te doen!

Vond je dit artikel interessant? Volg De Groene Minimalist op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen!

You might also like

No Comments

Leave a Reply