Loading...

De terugkeer van traditionele architectuur: een zegen of een vloek?

Essonstad

Terug van weggeweest

Traditionele architectuur, decennialang werd het het door architecten en projectontwikkellaars gezien als iets uit het verleden. Een manier van ontwerpen die inmiddels overboord was gegooid en plaats had gemaakt voor een conceptuele en globalistische benadering. Een benadering die architecten de vrijheid geeft out of the box te denken, zich te onderscheiden met opvallende ontwerpen en door gebruik te maken van nieuwe materialen. Maar de laatste jaren is traditionele architectuur weer in opmars. In Engeland heeft prins Charles een heel voorbeelddorp laten bouwen in traditionele stijl. In Nederland is o.a. Thierry Baudet een pleitbezorger van traditionele architectuur. De foto boven dit artikel is gemaakt in Esonstad, een Landal park opgeleverd in 2006, gebouwd in traditionele stijl. En als je goed oplet zie je dat op steeds meer plekken in Nederland weer gebouwd wordt met traditionele principes.

Wat is traditionele architectuur?

Simpel gezegd is traditionele architectuur een manier van ontwerpen die rekening houdt met de lokale bouwtraditie. Gebouwen gebouwd in traditionele stijl reflecteren de geschiedenis en cultuur van de plek waar ze zijn gebouwd. Principes die daarbij hoog in het vaandel staan zijn schoonheid, orde en harmonie. Gebouwen gebouwd volgens traditionele principes contrasteren niet met de omgeving, maar gaan er harmonisch in op. Een mooi voorbeeld is het huis op onderstaande foto, gebouwd in 2013.Waar komt die hernieuwde interesse vandaan?

Een brede maatschappelijke discussie over architectuur is er al lang niet meer geweest, dus het is moeilijk te zeggen waar de hernieuwde interesse voor traditionele architectuur precies vandaan komt. Mogelijk heeft het ermee te maken dat er in een steeds verder globaliserende wereld behoefte is aan herkenbaarheid. Aan een eigen culturele identiteit. Daarnaast is traditionele architectuur tijdloos. Dit in tegenstelling tot veel moderne architectuur. Woonwijken gebouwd in de tweede helft van de vorige eeuw worden nu vaak bestempeld als lelijk, terwijl vooroorlogse wijken nog steeds geliefd zijn. Het is daarom niet zo gek dat mensen steeds vaker kiezen voor een nieuwbouwwoning gebouwd in traditionele stijl.

Een voorbeeld van een Nederlands architectenbureau dat veel traditionele elementen verwerkt in haar projecten is Scala Architecten. Op onderstaande foto is een ontwerp van hen te zien in Vreeswijk, opgeleverd in 2005.Kritiek

Niet iedereen omarmt de opmars van nieuwe traditionele architectuur. Zo zien sommigen het als kitsch: oud-uitziende huizen met moderne elementen als kunststof kozijnen en bouwdeuren. Ook wordt het wel als niet vernieuwend en daardoor saai beschouwd: een stap terug in de tijd, terwijl moderne architectuur juist met haar gezicht naar de toekomst staat. Alsof we weer met stoomtreinen gaan reizen, bij wijze van spreken.

Conclusie

Persoonlijk juich ik de opmars van nieuwe traditionele architectuur toe, mits op een juiste manier toegepast. Ik ben geen tegenstander van moderne architectuur an sich, maar het heeft ons de afgelopen decennia veel lelijkheid gebracht. Traditionele architectuur daarentegen is algemeen geliefd en tijdloos. Bovendien versterkt het de culturele identiteit van de plek waar het wordt gebouwd. Ik hoop dan ook van harte dat een groot deel van de 75.000 woningen die de komende jaren jaarlijks moeten worden gebouwd traditioneel van stijl zullen zijn.

You might also like

Comments (2)

  • Erik 3 maanden ago Reply

    ‘De rechte lijn is goddeloos en amoreel.’ ‘De architecten ontwerpen misdadige en mensonwaardige gebouwen, of tot beton geworden dronkemansideeën. Hun gebouwen zijn gevangenissen voor de menselijke ziel’. ‘Ramen keurig in het gelid zijn treurig. Ramen moeten kunnen dansen. Woorden van Fridensreich Hundertwasser, een architect naar mijn hart.Zijn theorie was, wat je aan natuur ontneemt bij het bouwen, geef je weer terug in het bouwen. Hij bouwt, net al Gaudi met respect en oog voor de omgeving en natuur. Het is zo mooi wat deze man gemaakt heeft!

    Niek Smits 3 maanden ago Reply

    Bijzondere man inderdaad. Heb tijdens m’n afstudeerrichting mens en natuur zelfs nog les over hem gehad. Maar Hundertwasser was meer een filosoof en een kunstenaar dan een architect. Hij huurde voor zijn gebouwen architecten in om zijn ideeën uit te werken. Ik kan een aantal van zijn creaties zeker wel waarderen, maar ik ga absoluut niet mee in zijn totale verwerping van principes als symmetrie en de rechte lijn

Leave a Reply