Loading...

Het Free Café in Groningen, een geweldig initiatief tegen voedselverspilling

Een paar jaar geleden vroeg een vriendin me of ik mee ging naar het Free café. Ik zei dat me dat leuk leek maar dat ik wat krap bij kas zat. ‘Dat geeft niet, het is gratis’, antwoordde ze. ‘Gratis?’ vroeg ik verbaasd. Hoe kun je nou gratis uit eten gaan? En toen legde ze me het concept van het Free Café uit.

De vrijwilligers van het Free Café verzamelen door de hele stad voedsel wat anders zou worden weggegooid, en bereiden daar twee keer per week een vegetarische maaltijd mee. Plekken waar ingrediënten vandaan worden gehaald zijn o.a. marktkraampjes, restaurants en supermarkten. Omdat het voedsel dat wordt verzameld al (bijna) over de datum is kan het niet meer worden verkocht. Maar omdat het Free Café het dezelfde avond nog bereidt en serveert hoeft het toch niet weggegooid te worden.

En iedereen is welkom om aan te schuiven. Van rijk tot arm en van Stadjer tot toerist. De bindende factor is een gemeenschappelijke afkeer tegen voedselverspilling. Het eten wordt op wisselende locaties bereid en opgediend. Meestal zijn dit leegstaande gebouwen die door de eigenaren gratis beschikbaar worden gesteld aan het Free Café.

De aantal keer dat ik er ben geweest was de sfeer er altijd erg prettig en open. Het eten wordt aangeboden als een lopend buffet, waar gasten op volgorde van tafelnummer kunnen opscheppen. Vaak liggen er ook nog wat broden of andere producten die je mee naar huis kunt nemen. Na het eten wordt er een oproepje gedaan om te helpen opruimen/afwassen maar dit is niet verplicht. Om een financiële bijdrage wordt niet gevraagd aangezien het Free Café uit principe zonder geld functioneert.

Vanwege de Coronacrisis is het Free Café overgegaan op een afhaalservice. Wanneer je je eigen potjes of bakjes meeneemt kun je elke woensdag en zondag een gratis maaltijd afhalen. Dit heb ik zelf nog niet gedaan, maar ik denk dat ik binnenkort maar eens met wat bakjes in m’n rugzak op de fiets stap.

Of er elders in het land al soortgelijke initiatieven bestaan weet ik niet. Maar mocht je zelf een Free Café willen opstarten in je eigen woonplaats dan vind je hier handige tips.


You might also like

No Comments

Leave a Reply