Loading...

Een pleidooi voor de handgeschreven brief

Een brief van Mariëlle

Toen ik gistermiddag terug kwam van boodschappen doen vond ik een brief op de deurmat. Aan het handschrift en de stempel op de postzegel kon ik al zien van wie die afkomstig was. Na het opruimen van mijn boodschappen zette ik een potje thee en ging er eens rustig voor zitten. Met mijn sierlijk gedecoreerde briefopener opende ik de brief en begon aan de drie kantjes handgeschreven tekst. Nadat ik de brief had gelezen borg ik deze zorgvuldig op.

De brief was afkomstig van Mariëlle, een Nijmeegse filosofiestudente met wie ik afgelopen zomer kort heb samengewerkt. We kwamen erachter dat we beide graag brieven schrijven en besloten penvrienden te worden. Sindsdien sturen we elkaar zo nu en dan een brief waarin we elkaar vertellen over onze levens en de dingen die ons op dat moment bezig houden.

En Mariëlle is niet de enige met wie ik brieven uitwissel of heb uitgewisseld. In de loop der jaren heb ik verschillende penvrienden gehad. Niet alleen in Nederland, maar in allerlei Europese landen. En ook familieleden verras ik zo nu en dan met een brief.De meerwaarde van een handgeschreven brief

De handgeschreven brief heeft veel voordelen ten opzichte van e-mail, whatsapp en andere vormen van online communicatie. Ik denk dan ook dat we, met de komst van moderne technologie, te snel afscheid hebben genomen van deze eeuwenoude vorm van correspondentie. En dit zeg ik niet enkel uit romantische nostalgie, ik denk oprecht dat iedereen er baat bij kan hebben om af en toe eens de pen ter hand te nemen en een brief te schrijven.

In de eerste plaats is een brief honderd keer persoonlijker dan een e-mail of whatsapp-bericht. En dat begint al met de manier waarop beide berichten worden afgeleverd. Een e-mail of whatsapp-bericht wordt vaak aangekondigd door een irritante notificatie op het scherm van je telefoon, terwijl een brief als een aangename verassing door de postbode in je brievenbus wordt gedeponeerd.

En geloof me, dit is een wezenlijk verschil. Alleen al het besef dat iemand de moeite heeft genomen om een brief te schrijven, een postzegel te kopen en naar de brievenbus te lopen maakt me al blij. Nog voordat ik de enveloppe Überhaupt heb geopend.

En wanneer ik de enveloppe open zie ik briefpapier beschreven met een uniek handschrift, en soms gedecoreerd met tekeningetjes of stickers. In zekere mate de weerspiegeling van iemands persoonlijkheid. Totaal iets anders dan een standaard lettertype geprojecteerd op een scherm, soms ‘verrijkt’ met wat emoticons of gifjes.

Wat betreft de inhoud wint de brief het ook vaak van haar elektronische concurrenten. Dit komt doordat het schrijven van een brief een bijna meditatieve bezigheid is die onverdeelde aandacht vereist. Hierdoor bevatten brieven vaak complexere gedachten en diepere gevoelens dan elektronische berichten, die vaak vluchtig worden geschreven.

En wat misschien nog wel het het grootste voordeel van een geschreven brief is; ze zijn makkelijk te bewaren. In tegenstelling tot online berichtjes, die de tand des tijds vaak niet doorstaan. Over vijftig jaar kan je nog steeds alle liefdesbrieven teruglezen die je hebt ontvangen, terwijl alle Tindergesprekken en Whatsappberichtjes waarschijnlijk voorgoed zullen zijn verdwenen.

En tot slot is er nog één laatste voordeel van de ouderwetse brief die ik genoemd wil hebben; privacy. Weet je met online chatdiensten nooit wie er mee kan lezen, wanneer je een brief verstuurt weet je vrijwel zeker dat enkel de ontvanger de inhoud te zien krijgt. Veiliger kan niet!

You might also like

1 Comment

  • Erik 2 maanden ago Reply

    Die schoenendoos vol met brieven is een zo dierbare herinnering aan een leven waar de tijd stil leek te staan.

Leave a Reply