Loading...

Waarom ik mijn blog ‘De Groene Minimalist’ heb genoemd

De vraag die me het meest werd gesteld na de lancering van mijn blog is waarom ik voor de naam ‘De Groene Minimalist‘ heb gekozen. Een goede vraag die ik hierbij graag beantwoord.

Toen ik serieus begon na te denken over het starten van een blog kwam ik op een gegeven moment op het punt dat ik een naam moest bedenken. Een naam die de inhoud van het blog goed samenvat, makkelijk te onthouden is en waarvan de domeinnaam nog beschikbaar was. Ik had op dat moment al besloten dat mijn blog een persoonlijk blog zou worden, en dat ik me niet specifiek op een bepaald onderwerp zou gaan richten. Ik ging daarom op zoek naar een naam die mij als persoon goed beschrijft. En zo ben ik uiteindelijk op ‘De Groene Minimalist‘ uitgekomen.

Groene‘ doelt hierbij zowel op mijn passie voor natuur en landschap als op mijn streven naar een duurzame manier van leven. Van mijn passie voor natuur en landschap hoop ik uiteindelijk mijn werk te maken. Ik heb de hbo opleiding Bos- en Natuurbeheer succesvol afgerond en ben nu op zoek naar werk in de groene sector. Wat betreft mijn streven naar een duurzaam leven eet ik o.a. geen vlees, koop ik al een tijdje enkel biologisch voedsel en ga ik vaak naar de kringloopwinkel als ik iets nodig heb. Ik ben absoluut geen heilige, maar ik probeer in ieder geval na te denken over de impact op natuur en milieu bij de dingen die ik doe.

Hopelijk is het nu een beetje duidelijk waar het eerste woord van de blognaam vandaan komt, want nu ga ik door met het tweede: ‘minimalist‘. Onder invloed van goeroes als Marie Kondo en als verzet tegen de consumptiemaatschappij, heeft minimalisme de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Maar in feite bestaat het concept al duizenden jaren. Socrates zei rond 450 v.Chr. al: “Het geheim van geluk vind je niet in het zoeken naar meer, maar in het genieten van minder.” Toch bestaat er geen vaste definitie van het begrip minimalisme. Iedereen die zichzelf minimalist noemt geeft hier op zijn/haar eigen manier invulling aan.

Minimalisme gaat voor mij niet enkel om het streven naar zo min mogelijk spullen. In grote lijnen houdt minimalisme voor mij in dat ik me probeer te richten op de dingen die ik echt belangrijk vind. Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijker om geregeld te kunnen reizen dan om thuis in luxe te leven. En ik vind het belangrijker om boodschappen te doen bij een biologische supermarkt dan om vaak buiten de deur eten. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden te noemen waarbij ik bewust kies voor de dingen die ik belangrijk vind en daar andere dingen voor ‘opoffer’. Ik ben van plan om nog eens een hele blogpost te wijden aan mijn visie op minimalisme, maar ik hoop dat het voor nu in ieder geval duidelijk is waarom ik mezelf een minimalist noem.

En tot slot; een naam is maar een naam. Ik had tientallen andere namen kunnen bedenken voor mijn blog maar dat had niks veranderd aan de inhoud. En daar draait het uiteindelijk om. Voor mij is De Groene Minimalist een plek waar ik mijn creativiteit kwijt kan en waar ik de verhalen kan delen die ik het delen waard vind. In de hoop dat in ieder geval een paar lezers het de moeite waard zullen vinden om mijn stukjes te lezen.


You might also like

No Comments

Leave a Reply